Filtrovaná káva - káva vhodná pre dripper, aeropress, alebo woodneck

Najpredávanejšie

7 položiek celkom

Cena

715
1715

Značky

Krajina pôvodu

Príprava

Zobrazených položiek: 7
coffee sheep kava colombia la ceja 250g a
Tip Limitovaná edícia
€10,75 bez DPH
€12,90

Táto káva je limitovaná edícia, preto ju predávame len v baleniach po 250 g. — Colombia La Ceja má vďaka svojej vyváženosti tendenciu osloviť široké spektrum milovníkov...

1196
coffee sheep kava colombia supremo 250g a
od €6,42 bez DPH
od €7,70

Výrazne voňavá, univerzálna káva vhodná na všetky spôsoby prípravy. Prevládajú čokoládové a kakaové tóny s jemnou aciditou v závere. Plná a zamatová dochuť. — Región: Sierra...

620/250
coffee sheep kava ethiopia sidamo 250g a
od €6,67 bez DPH
od €8

Nešľachtený kávovník, ktorý je známy svojou prenikavou, výraznou vôňou červeného ovocia. Kakaová horkosť, ovocné tóny, vysoká acidita. Káva vhodná najmä na alternatívnu prípravu...

644/250
coffee sheep kava honduras marcala 250g a
Natural
od €7,25 bez DPH
od €8,70

Spolok malých farmárov RAOS (Regional Mixta de Agricultores Orgánicos de La Sierra) sa trvalo udržateľnému farmárčeniu s rešpektom k životnému prostrediu začal venovať v roku...

896/250
coffee sheep kava kenya 250g a
od €7,75 bez DPH
od €9,30

Veľmi aromatická káva. Má výraznú, avšak neagresívnu aciditu, so stredne silným telom a dlhou ovocnou chuťou pripomínajúcou čučoriedky a maliny. Vhodná najmä na alternatívnu...

305/250
coffee sheep kava ethiopia hambela cardamom 250g a
Limitovaná edícia Premium Coffee
€12,42 bez DPH
€14,90

Táto káva je limitovaná edícia, preto ju predávame len v baleniach po 250 g. — Prinášame vám skutočnú špecialitu. Hambela Cardamom ponúka výnimočný zážitok. Tak ako je...

1188
coffee sheep kava uganda bukalasi natural 250g a
Limitovaná edícia
€10,75 bez DPH
€12,90

Táto káva je limitovaná edícia, preto ju predávame len v baleniach po 250 g. — Káva zo strmých svahov masívu sopky Mount Elgon dozrieva vo výške takmer dvetisíc...

1194

Filtrovaná káva je jedným z alternatívnych spôsobov prípravy kávy.

Princíp prípravy filtrovanej (alebo prekvapkávanej) kávy spočíva v kvapkaní horúcej vody na namletú kávu (tzv. dripping), ktorá cez filter len pomocou gravitácie preteká do záchytnej nádoby. Najčastejšie používané kávové filtre sú z papiera, ich výhodou je možnosť vyhodenia filtra spolu s kávovou usadlinou, ktorá po príprave zostane. Látkový, kovový alebo plastový kávový filter je naopak možné používať opakovane.

Medzi klasické metódy prípravy filtrovanej kávy patria najmä: French Press, Chemex, Dripper – najčastejšie Hario V60 a samozrejme aj obľúbený Aeropress.

Pri príprave filtrovanej kávy extrahujeme kávu dlhšie, ako pri espresse. Pre extrakciu využívame viac a hrubšie mletej kávy a úmerne k tomu získavame aj viac kávy v šálke. Napríklad v základnom recepte na prípravu kávy pomocou drippera Hario V60 používame na jeden hrnček 16 g stredne mletej kávy, ktorú zalievame cca 280 g horúcej vody. Odskúšané a nami odporúčané pomôcky na prípravu skvelej šálky filtrovanej kávy nájdete takisto v našej ponuke.

Filtrovaná káva nemá vrstvy alebo hustotu ako espresso, jej chute sú jemnejšie, akoby viac rozprestreté. Prejavujú sa slabšie, sprievodné tóny, ktoré sa v priebehu času s chladnutím kávy ďalej otvárajú alebo menia. Môžeme tak rozoznávať a odhaľovať aj zložitejšie chute.

Ideálna káva na filter je jednodruhová (zrná, ktoré majú jediný pôvod), takže pre tento spôsob prípravy kávy neodporúčame kávové zmesi.

Šálka filtrovanej kávy obsahuje väčšie množstvo nápoja ako pri espresse. Filtrovaná káva sa môže javiť ako slabšia káva, čo je spôsobené rozložením chutí do celého objemu kávy vďaka pomalej extrakcie. Avšak "filter" obsahuje obvykle oveľa viac kofeínu ako espresso, jeho nástup je však o niečo pomalší.

Do „filtra“ sa práve pre jeho charakteristické vlastnosti veľmi nehodí pridávať mlieko, predovšetkým pokiaľ si chceme dopriať napríklad jednodruhovú kávu s jemnejšími, aciditnejšími a zložitejšími chuťovými tónmi. Tieto jemné nuansy v chuti by akékoľvek aditívum mohlo zastrieť či prebiť.