Coffee Sheep — Domáce cold brew, žiaden problém

Obrázok článku

Horúca voda a niekoľko sekúnd trvajúca extrakcia. Spôsob ako si pripraviť skvelé espresso je jednoduchý. Prináša vám nielen chuťový zážitok, ale taktiež kofeínovú vzpruhu. Výborný kávový nápoj si však môžete vyčarovať aj zo studenej vody a to vďaka dvanásť hodín trvajúcemu lúhovaniu. V horúcich letných dňoch je stále populárnejšie cold brew. Neviete o čo presne ide a ako sa pripravuje? Viac sa dočítate v našom ďalšom Coffee Sheep blogu.

Hoci pre mnohých ide o veľkú neznámu, dnes je svetovým fenoménom. Ako presne tento vznikol tento netradičný nápoj nie je jasné. Jeho história je však úzko spätá s Japonskom už stovky rokov.

Skvelé cold brew dostane nielen v každej kaviarni, ktorá to s vami myslí vážne, ale pripraviť si ho môžete aj doma. Nie je to žiadna veda. Večer kávu zalejete a ráno máte na stole skvelý nápoj. Jeho výhodou je nielen množstvo variácií, ale aj doba jeho trvanlivosti. V chladničke ho môžete nechať aj niekoľko dní.

Ako sme už spomenuli, cold brew sa pripravuje pomalou extrakciou mletej kávy v studenej vode. Vďaka tomu vám ponúka bohatšiu a komplexnejšia chuť v spojení s krásnou kávovou arómou. Získate osviežujúci, slabo horký a menej kyslý nápoj, pretože extrakcia pri nízkej teplote zabraňuje uvoľňovaniu niektorých zlúčenín.

Okrem čistého nápoja s niekoľkými kockami ľadu si môžete dopriať rôzne variácie tejto lahôdky. Kávový extrakt môžete dochutiť cukrom, zjemniť mliekom alebo ozvláštniť tonikom, sirupom, či dokonca alkoholom. Konečný dojem môžete vylepšiť plátkami pomaranča alebo citróna.

Ak ste sa rozhodli, že cold brew si pripravíte doma, prinášame vám jednoduchý návod.

1. Prvým krokom je výber kávy. Z našej ponuky využívame najmä dvojicu Colombia Supremo a Costa Rica Tarrazu. Obe vám prinesú vyváženú chuť. Vynikajúce cold brew si však pripravíte aj z ovocnejších káv. Záleží na vašich chuťových zvykoch.

2. Pripravte si studenú vodu a kávu si nameľte nahrubo. Odporúčame vám použiť filtrovanú vodu. Práve kvalita vody je kľúčovým faktorom, ktorý môže výrazne ovplyvniť výslednú chuť a arómu nápoja.

3. Pripravte si nádobu s viečkom alebo z ponuky nášho eshopu si vyberte fľašu Hario Filter-in Coffee alebo kanvicu Hario Mizudashi na prípravu cold brew.

4. Cold brew sa pripravuje v pomere 1:10. Na jeden gram kávy potrebujete 10 mililitrov vody.

5. Pripravenú kávu nasypte do nádoby, zalejte vodou a premiešame. Nechajte lúhovať v chladničke 12 až 18 hodín.

6. V prípade použitia špeciálnej fľaše alebo kanvice vyberte filter. Ak ste použili nádobu bez filtra, prefiltrujte kávu cez papierový filter.

7. Nápoj je pripravený. Vy môžete začať experimentovať s prípadným dochutením.