Coffee Sheep — Príprava kávy sa začína od mlynčeka

Obrázok článku

Kupujete si už zomletú kávu? Potom sa vás vo vašej pražiarni určite spýtali, akú hrúbku mletia potrebujete. Skúsenejších milovníkov najobľúbenejšieho povzbudzujúceho nápoja na svete táto otázka neprekvapí. Pre tých, ktorí s kávou len začínajú experimentovať prezradíme, ako máme mletie nastavené u nás v trenčianskej pražiarni Coffee Sheep na Biskupickej 54.

Každá príprava kávy má svoje špecifiká. Týkajú sa teploty vody, dĺžky extrakcie, ale aj spomenutého mletia. My vám prinášame odporúčanie pre päť rôznych nastavení. V niektorých odporúčaniach nájdete až sedem rôznych stupňov mletia, ale zjednodušená verzia vám bude stačiť, aby ste spoznali základné pravidlá.

Mletie kávy poznáme od hrubého, ktoré vám môže pripomenúť krištáľový cukor, až po veľmi jemné, doslova prachové zomletie kávových zŕn. Viac v pokračovaní nášho blogu.

Veľmi jemné mletie kávy na takmer práškovú konzistenciu pripomínajúcu hladkú múku sa využíva len na prípravu tureckej kávy v džezve.

Jemné mletie je o niečo hrubšie mletie ako pri tureckej káve. Štruktúrou pripomína polohrubú múku, alebo jemný piesok. Ak pijete zalievanú kávu, pýtajte si práve takúto hrúbku mletia.

Stredné mletie je určené na prípravu espressa, alebo do domácej páky. Pokiaľ doma využívate moka kávovar, taktiež môžete zvoliť strednú hrúbku mletia.

Hrubé mletie, keď káva pripomína piesok, sa používa na prípravu filtrovanej kávy. Je vhodné pre všetky alternatívne spôsoby prípravy ako sú V60, dripper, chemex alebo aeropress. Štruktúra zomletej kávy je podobná hrubšiemu piesku alebo kuchynskej soli.

Veľmi hrubé mletie pripomínajúce krištáľový cukor sa využíva pri príprave kávy cez frenchpress alebo na cold brew.